The museum was designed by taking advantage of the structural footprints of the previous gas station factory in 80’s and based on the architectural theorems adopted at that time. Even the roof that welcomes visitors at the front of the museum is create a sense of traces from the past.

The museum, which provides a plaza for different functions on an open area every day of the year according to the time and user profiles around the gasometer, also serves as a meeting center for the city. 

Architecture depends on its time. It is the crystallization of its inner structure, the slow unfolding of its form.
Ludwig Mies van der Rohe

Entrance & "Universal Space"
Openings
Transition & observation tunnels

During the architectural period of the 19th century, some architectural developments and past dedicated to  all the museum design. 

4 of the 7 gas industry buildings in Istanbul have survived to the present day. Dedicated to this; There are 4 core of the building. These points can be visibly elevated above the architecture and covered with rusting corten material over time. 

In addition to this, as the materials, the old factory building’s brick and the sheetrock is used to show its integration with this light steel structure today.

One of the most important link points of the In-Link’s is the crowd of people flowing from the street where football arena is.

The In-Link’s design, which offers an effective response to the crowd of people during the football match times, promises a wide public space on a single square for every different purposes.

The area also houses open-air cinema screenings, outdoor activities for cultural events.

The old gasometer will be considered as a projection screen and will be hosting the cultural events with different shapes reflected on it.

Although there is no security placed on access to this public area but yet the architectural progress of the area will serve as a strainer and carry the people to the top of the museum only for museum-related purposes and will leave the rest of the people for cultural events just below this public area.

Ground Floor Plan
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider